Hatha Yoga

Saswitha Yoga is een vorm van Hatha yoga. Deze vorm gaat uit van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je je adem gebruikt als middel om in jezelf de verbinding tussen lichaam en geest te ervaren.

Yoga leert je om in contact te komen met jezelf. Wij zijn allemaal gericht op ons denken en zitten dan ook veelal ‘in ons hoofd’. Yoga leert je om je lichaam te voelen en de grenzen en mogelijkheden te verkennen.
Tijdens een les worden er staande, zittende en liggende houdingen uitgevoerd. Deze houdingen worden ãsana’s genoemd. De houdingen worden eerst dynamisch uitgevoerd als voorbereiding op de statische houdingen. Door concentratie op de adem ontstaat er een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

De oefeningen variëren van makkelijk tot uitdagend en kunnen aan ieders mogelijkheden worden aangepast. Yoga is niet prestatiegericht: je oefent op je eigen niveau. Yoga kan door iedereen worden gedaan. Er is geen speciale lenigheid vereist.
Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. Yoga zorgt voor een sterk en soepel lichaam en een rustige en geconcentreerde geest. Ontspanning neemt een belangrijke plaats in binnen de yoga. Elke les eindigt dan ook met een liggende ontspanningsoefening.